Szakszuka (Shakshouka)

Szybie i smaczne śniadanie które możemy zrobić na wiele sposobów 🙂

Szakuszka

Szakszukę a dokładna nazwa to Shakshouka zamiast w normalnej wersji możemy zrobić z:
– szakszuka z pieczarkami i kozim serem
– szakszukę z dynią
– szakszuka z boczkiem
– szakszuka z kurkami
– szakszuka z fasolą
– zielona szakszuka
– szakszuka z fetą
– szakszuka ze szpinakiem
– pikantna szakszuka z ziemniakami

Wydruk przepisu
Szakszuka
Szakszuka

Szybie i smaczne śniadanie z produktów które każdy z Was ma w swojej lodówce 🙂 Przepis również na stronie:https://przyprawieni.pl/?recipe=szakszuka-shakshouka

Opublikowany przez Przyprawieni Sobota, 29 sierpnia 2020
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
osób
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 10 minut
Porcje
osób
Sposób przygotowania
  1. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w piórka, dodajemy czosnek i smażymy.
  2. Do cebuli dodajemy pulpę pomidorową, przyprawy i chwilę smażymy.
  3. Dodajemy masło, dusimy przez 2 minuty
  4. Robimy miejsce dla jajek, odgarniając sos na bok. Wbijamy jajka, przykrywamy i czekamy, aż jajka się zetną. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z pieczywem najlepiej bagietką.
  5. Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *