Mniam mniam i jeszcze raz mniam tak mogę opisać ten przepis 🙂

Pierogi, a w środku kurczak, kukurydza, ser mozzarella i parę innych składników. Przepis nie należy do najszybszych, ale obiecuję wam że nie pożałujecie jeśli poświecicie mu chwilę 🙂
Pierogi z piecaDziś przychodzimy do Was z przepisem na pyszne pierogi z pieca 😋😋
Opublikowany przez Przyprawieni Poniedziałek, 24 sierpnia 2020

Czas przygotowania | 1 godzina |
Czas gotowania | 2 godziny |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
sztuk
|
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki typ 450
- 1 sztuka jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- Zaczyn
Farsz
- 400 g piersi z kurczaka usmażonych i pokrojonych w mała kostkę
- 2 sztuki papryki
- 1 sztuka cebuli
- 1 sztuka pomidora
- 0,5 puszki kukurydzy
- 200 g sera mozzarela do pizzy
- 2 ząbki startego czosnku
- Przyprawy papryka słodka, sól, pieprz, oregano, bazylia
Składniki
Ciasto
Farsz
|
![]() |
Sposób przygotowania
Zaczyn
- Dodajemy składniki z gurpy "zaczyn" mieszamy i odstawiamy na 15 minut
Ciasto
- Dodajemy składniki z grupy "Ciasto" i zaczyn.
- Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 2h do wyrośnięcia.
Farsz
- Do miski wsypujemy składniki z grupy "Farsz" pamiętając, aby każdy składnik był pokrojony w drobną kostkę, oprócz sera i czosnku, te produkty trzemy.
- Dodajemy przyprawy i mieszamy.
Pierogi
- Ciasto po wyrośnięciu rozwałkowujemy i wycinamy kółka w naszym przypadku posłużyła do tego zwykła szklanka 🙂
- Nakładamy farsz i lepimy pieroga.
- Po ulepieniu wszystkich pierogów smarujemy je jajkiem i posypujemy koperkiem.
- Wkładamy do piekarnika i pieczemy 10-15 min w 200 stopniach.
- Smacznego!